NextGEN Gallery Plugin Not found

LIETUVOS IR OLANDIJOS PROJEKTAS | AURA'24 Dance Festival
Dancefestival.lt archyvas:

LIETUVOS IR OLANDIJOS PROJEKTAS


olandailietuviai

MIRAŽAS APIE PAMESTAS AKIS, NUŽUDYTĄ VIKTORĄ IR …

PREMJERA
Renginio metu bus pristatyti keturi skirtingi šokio projektai 

Pamestos akys

Choreografija: Rūta Butkus
Šokėjai: Irena Misirlić ir Konrad Szymański
Dramaturhija: Ingrida Gerbutavičiūtė
Muzika: Robert Semaškevič
Kostiumai: Rūta Butkus
Scenos dizainas: Sigita Šimkūnaitė
Apšvietimas: Vilius Vilutis ir Bas Vissers
Trukmė: 30 min.
Paklydusios/pasimetusios akys yra bendras Vilniaus Menų Spaustuvės ir Korzo teatro namų projektas (Haga)  

W(o)men

Choreografija: Jérôme Meyer ir Isabelle Chaffaud
Šokėjai: Agnė Ramanauskaitė, Kristina Markevičiūtė ir Barbora Guželytė 
Muzika: Rita Mačiliūnaitė
Kostiumai: Simona Biekšaitė
Apšvietimas: Povilas Laurinaitis. 
Trukmė: 20 min.
W(o)men yra bendras Vilniaus Menų Spaustuvės ir Korzo teatro namų projektas (Haga) 

 Miražas

Choreografija: Loreta Juodkaité
Šokėjai: Loreta Juodkaité ir Kenzo Kusuda
Muzika: Deborah Lennie-Bisson,  Patrice  Grente, Tautvilas  Gurevičius
Apšvietimas: Peter Lemmens 
Trukmė: 20 min.
Miražas yra bendras Vilniaus Menų Spaustuvės ir Korzo teatro namų projektas (Haga)  

 Nužudyti Viktorą

Choreografija, muzika ir tekstas: Amos Ben-Tal
Šokėjai: Gotautė Kalmatavičiūtė, Marius Pinigis, Lana Coporda (dubleris Ema Nedobežkina)
Kostiumai: Amos Ben-Tal
Apšvietimas: Amos Ben-Tal ir Peter Lemmens
Trukmė: 15min.
Nužudyti Viktorą yra bendras Kauno šokio teatro AURA ir Korzo teatro namų projektas (Haga) 


Daugelį metų visam pasauliui olandai buvo gerai žinomi kaip turintys dosnią ir puikiai išvystytą infrastruktūrą, skirtą tiek choreografams, tiek šokėjams paremti. Iš viso pasaulio į Olandiją atvykstantys nuo nieko nepriklausomi menininkai turėjo galimybę praturtinti šokio scenas savo naujais darbais. Šios suprojektuotos scenos, dar kitaip vadinamos produkcijos namais, ypatingai naudingos kūrybingiems menininkams, siekiantiems pristatyti savo darbus viešumoje – įvairiai ir sudėtinei publikai. Deja, šio gėrio jau nebeliko. Olandijos valdžia, paklaikusiai sureagavusi dėl visuotinės finansinės krizės, iki 2013 metų masiškai uždarys visus produkcijos namus, tarp jų ir tris šokio produkcijos namus.  

Seniausiais produkcijos namais vadinamas Korzo, yra įsikūręs viename Hagos eksperimentiniame teatre. Korzo – namai nepriklausomiems ir laisvai samdomiems choreografams. Tik prieš visą olandų valdžios meno biudžeto apkarpymą, Korzo produkcijos namai, bendradarbiaudami kartu su lietuviais, buvo pradėję bendrus meninius projektus. Rugsėjo 29 dieną tarptautinis šokio festivalis „Aura’22“ pristatys šio olandų – lietuvių projekto rezultatus – net keturis skirtingus šokio spektaklius. Jei sugretintume „olandiškąjį“ šokį ir „lietuviškąjį“, paprasčiausiai baigtume stereotipiniu šokio junginiu. Todėl visų keturių šokio spektaklių tikslas – pasidalinti vieni kitų turima patirtimi. Skirtumai tiek tarp individualių žmonių, tiek tarp (šokio) kultūrų išnaudojami kaip didžiulis indėlis kiekvieno pastatymo kūrybiniam procesui.

Kauno šokio teatras Aura, kartu su Izraelio choreografu Amos Ben-Tal, dirba prie trumpos šokio spektaklio dalies. Į šį projektą taip pat prisijungė kroatė šokėja Lana Coporda, studijuojanti Arnhemo ArtEZ šokio akademijoje. Tai žymi ilgalaikio bendradarbiavimo pradžią tarp šokio teatro Aura ir ArtEZ akademijos. Tiek pastaroji akademija, tiek šokio teatras Aura skatina savo šokėjus nuolat domėtis, būti plačių pažiūrų ir analizuoti humaniškumą. Toks požiūris puikiai tinkamas Amos Ben-Tal darbo procesui. Choreografas nagrinėja paradoksą, kuomet tik sukurtos taisyklės duoda žmogui laisvę. Jei tai bandytume paaiškinti šokiu – improvizacija ir asmeninė kūryba per įvairius uždavinius ir choreografinius junginius. Amos Ben-Tal yra buvęs Olandų šokio Teatro  (NDT) šokėjas, šiuo metu gyvenantis Hagoje. Choreografas taip pat kuria muziką ir yra roko grupės Noblesse atlikėjas bei gitaristas.  Prie Korzo produkcijos namų veiklos prisijungė jau labai seniai.

Lietuvių choreografės Rūta Butkus ir Loreta Juodkaitė kartu su olandų šokėjais dirbo Korzo teatro produkcijos namuose. Rūtos Butkus šokio spektaklis „Pasimetusios akys“ kalba apie vidinius žmogaus klaidžiojimus, kur žmogus kuria sau vidinį pasaulį, paneigdamas teisingumą, geranoriškumą ir pareigos jausmą. Tai ironiškas žvilsnis į mūsų visų būtį ir kasdienybę.

Loreta Juodkaitė kartu su japonų šokėju ir choreografu Kenzo Kusuda pristatys duetą „Miražas“. Šie du unikalūs atlikėjai yra visiškai skirtingos asmenybės. Juodkaitė – stipri, energija pulsuojanti šokėja, sukelianti emocinę įtampą. Tuo tarpu Kusuda – tikras rafinuoto šokio meistras, prikeliantis kūrybiškumu ir fantazija dvelkiantį vaizdinį. Kartu šie atlikėjai su savimi neša istoriją apie gyvenimo teikiamas dovanas tiems, kurie jas pastebi

Vilniaus Menų spaustuvės salėse dirbę šveicarų – prancūzų kilmės choreografai Jérôme Meyer ir Isabelle Chaffaud kartu su trimis lietuvių šokėjomis pristatys ketvirtąjį šokio spektaklį. Jau 20 metų Meyer ir Chaffaud kartu, šokę didžiosiose teatro scenose kaip Ženevos Didysis Baleto Teatras ir Olandų šokio teatras. Nuo 2002 Meyer ir Chaffaud dirba kaip nepriklausomi šokėjai daugiausiai su Korzo teatro namais, taip pat su Scapino Ballet, Dance Works Rotterdam ir Introdans. Savo darbuose, choreografai jungia fiziškumą su skirtingais šokio stiliais. Šiuo metu choreografai dirba kartu su trimis puikiomis Lietuvos šokėjomis: Agne Ramanauskaite, Kristina Markevičiūte ir Barbora Guželyte. Choreografams šios šokėjos yra spektaklio pradžia ir pabaiga.

VIDEO
Ad
ORGANIZATORIUS
Ad
GLOBĖJAI
Ad
Ad